דף הבית » תאונות דרכים
נהוג לחלק את תאונות הדרכים לשלושה סוגים:
לרוב תאונות בין כלי רכב שלא נגרמו בהם נזקי גוף, יסתיימו בהגשת תביעת נזק מול הנהג הפוגע ו/או חברת הביטוח. תאונות כאל לא עוברות להליכים פליליים ולא יוגש כתב אישום על תאונת דרכים. אבל… אם אחד הצדדים המעורב בתאונה יסרב להזדהות או שמדובר ברכב צבאי או משטרתי או רשלנות קיצונית שגרמה לתאונה כמו למשל כניסה לצומת באור אדום כל אלה יגרמו כי גם בתאונה של נזק לרכוש "בלבד" תפתח חקירה משטרתית ויוגש כתב אישום תעבורה.
כאשר אומרים תאונה עם נפגעים הכוונה היא כי עקב התאונה נחבלו מי מהמעורבים. החבלות יכולות להיות קלות ועד גרימת מוות. על מנת שתאונת דרכים תוגדר כתאונת דרכים עם נפגעים, מספיק שמי מהמעורבים ידווח כי הוא ניזוק ואין לא עומדת לו החובה להמציא תעודה רפואית. במקרה של תאונת דרכים ובודאי כאשר מעורבים נפגעים, על הנהג הפוגע נאסר לעזוב את המקום וחלה החובה לדווח על התאונה מיד עם התרחשותה וכמובן לסייע לנפגעים ככל שניתן.
תאונת דרכים עם נפגעים תביא לפתיחת חקירה משטרתית ופתיחת הליך פלילי כנגד הנהג. כאשר בדרך כלל עוד טרם הדיון המשפטי, תוטל על הנהג בהליך מנהלי על ידי קצין המשטרה פסילה מנהלית ל- 60 יום. פסילה זו עשויה לקבל הארכה עד תום ההליכים, לבקשת התביעה. ישנם מקרים בהם כתב האישום בנוסף לתאונת הדרכים מלווה בעבירות חמורות נוספות (נהיגה בפסילה, שכרות).
מידת העונש תלויה בשני אלמנטים. הראשון סעיפי האישום בהם יורשע הנהג והשני בתוצאות התאונה כלומר, מה חומרת הנזק הגופני שנגרם לנפגע בעקבות תאונת הדרכים. אחד המושגים המוכרים הוא "חבלה של ממש" כלומר פגיעה שניתן להוכיח באמצעות תעודה רפואית. במקרה שהוכחה פגיעה מסוג זה, עפ"י הקבוע בסעיף 38 בפקודת התעבורה, יהיה שופט התעבורה חייב על-פי דין לפסול את רשיון הנהיגה של הנאשם שהורשע, למינימום שלושה חודשים בפועל, בלא שום קשר לשאלה מהי העבירה שהובילה לתאונה.
תאונה שבגינה נהרג אדם הורסת חיי שתי משפחות הנפגע וגם פוגע. אז מה קורה עכשיו? ראשית בניגוד לפסילה שקורית בתאונה עם נזקי גוף, במקרה של תאונה קטלנית לקצין המשטרה אין שיקול דעת לבחור האם לשלול ל-90 יום החוק מחייב אותו לבצע זאת. ולעתים הפסילה תמשך גם עד תום ההליכים. כעת תיק החקירה המשטרתי עובר לפרקליטות לשם הגשת כתב אישום.
החוק קובע כי במקרה של תאונת דרכים קטלנית יפסל רישיונו של הנהג למינימום של 3 שנים ובנוסף יושתת עליו עונש מאסר בפועל שיכול לנוע בין חצי שנה ועד 3 שנים, עונש המאסר יוכל להיות מומר לעבודות שירות של עד חצי שנה. היה ונמצא כי הנהג הפוגע היה גם תחת השפעה של סמים או אלכוהול, העונש יכול להחמיר עד כדי הרשעה בהריגה ומאסר בפועל עד 20 שנה.
עוד בטרם מסירת העדות במשטרה מומלץ לכל מי שהיה מעורב בתאונת דרכים להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, גם אם לא נפגעתם פיזית תאונת דרכים בטח שנפגעו בה אנשים, היא חוויה קשה ומטלטלת ולכן ישנה חשיבות רבה להערכות לחקירה ועמידה על זכויותיכם כנחקרים או כחשודים על מנת שאלו לא יפגעו.
חשוב להבין, כי גם אם אתם מרגישים אשמים בתאונה , ישנם מקרים רבים בהם קיימת האפשרות לזיכויו של הנהג או להקלה בעונשו, בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה והנהג. היכולת לבדוק ולהבין מידע כגון: הדרך בה קרתה התאונה, גרסאות המעורבים, מה היו תנאי הדרך, כיצד תפקד החוקר המשטרתי והאם ניתן היה להימנע מן התאונה, נמצאת בידיו של עו"ד המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובתאונות דרכים בפרט והוא זה שיעשה הכל על מנת שהעונש אם יוטל עליך, יהיה תואם לעבירה ולא חמור מכך. דבר נוסף וחשוב מאוד הוא חוו"ד של חוקר תאונות דרכים. החוקר בוחן את זירת האירוע ותנאי הנסיעה. עורך דין טוב ידע לשלב את חוו"ד הדעת של החוקר עם חוו"ד על המצב הנפשי של הנהג וכיצד התנהג עובר לקרות התאונה וכך להביא להפחתה בעונשו של הנהג ואף להביא לזיכויו המלא.
© 2020 כל הזכויות שמורות לרן אמסלם משרד עורכי דין | כל האמור אינו בגדר ייעוץ משפטי